Φηγός και διεπιστημονική Συνάντηση CIBA, στον Αλέξανδρο. Ο χαιρετισμός του Νίκου Κονδυλάτου εκ μέρους του Φηγός.
Καλωσόρισμα του εκπροσώπου του “Φηγός” Νίκου Κονδυλάτου κατά το άνοιγμα της
Α Διεπιστημονικής Συνάντησης της CIBA στην πλατεία του Αλέξανδρου (23/08/2020).
“Φηγός” και διεπιστημονική συνάντηση της CIBA
Ο Αλέξανδρος και ο Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός”, ως οικοδεσπότες αυτής της νέας, ωραίας μας Συνάντησης, καλωσορίζουν όλους εσάς, εκπροσώπους των θεσμών και απλούς πολίτες, στη μικρή μεν, όμως πολύ γοητευτική και πλούσια σε συμβολισμούς πλατεία του Αλέξανδρου.
Δεν σας κρύβουμε πως, ο Αλέξανδρος και ο Φηγός αισθάνονται μεγάλη την τιμή ότι φιλοξενούν μία τόσο σημαντική εκδήλωση για την διεξαγωγή της οποίας δέχθηκαν την πρόταση για συνεργασία από τους διοργανωτές με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια.
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Αλέξανδρος και Φηγός δεν συνιστούν απλώς δύο ονόματα. Συνιστούν δύο έννοιες που σημειολογικά παραπέμπουν σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών όπως η ανθρώπινη κλίμακα και το μέτρο, ο σεβασμός στην παράδοση και τον πολιτισμό μας, η υπεράσπιση της αλήθειας, της ομορφιάς και του ήθους του τόπου μας και του τοπίου.
Αλέξανδρος και Φηγός είναι κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν, μέσα από το παρελθόν, να ζήσουν το σήμερα και να ανιχνεύσουν το μέλλον, προτείνοντας έναν διαφορετικό δρόμο για την ανάπτυξη και τη Λευκάδα. Έναν δρόμο και έναν τρόπο που υπερασπίζονται όλα τα παραπάνω και κυρίως, βλέποντας τα αγαπημένα μέρη να χάνονται το ένα μετά το άλλο, μας υπενθυμίζουν το μέγεθος της ευθύνης μας απέναντι στις επόμενες γενιές, προβάλλοντας το αμείλικτο ερώτημα, για το τι τόπο παραλάβαμε και τι τόπο θα παραδώσουμε σε αυτές.
Η σημερινή Συνάντηση λοιπόν μπορεί, κατά κάποιον τρόπο να θεωρηθεί ως συνέχεια των έξι Συναντήσεων του Φηγός από το 2010 έως το 2016 στις οποίες συζητήσαμε με σπουδαίους επιστήμονες και ερευνητές, μεταξύ των οποίων κάποιοι βρίσκονται και σήμερα εδώ, ζητήματα σχετικά και με το υπό συζήτησιν θέμα, ζητήματα δηλαδή που έχουν σχέση και με τον δημόσιο χώρο.
Η Λευκάδα, όλα αυτά τα χρόνια, βαδίζει αμήχανα τον δικό της δρόμο, χωρίς έμπνευση, τρόπο και όραμα-χωρίς καν χωροταξικό σχεδιασμό-δρόμο, του οποίου τις συνέπειες αντικρίζεις στο κάθε σου βήμα, στην πόλη και τους οικισμούς, στους κάμπους και τα βουνά, στους δρόμους και τις παραλίες, στον δημόσιο χώρο της, καλή ώρα, όπου και αν σταθείς.
Και το ερώτημα που εύλογα αναφύεται και εγείρει, κατά καιρούς, μεταξύ μας, ποικίλες, και ζωηρές, είναι η αλήθεια, συζητήσεις είναι: ποιο είναι το αποτύπωμα που άφησαν στον τόπο μας όλες αυτές οι Συναντήσεις;
“Εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, Αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Έστω και αν δείξουν ενδιαφέρον για αυτό δύο ή τρεις. Ο σπόρος θα πέσει” επέμενε ο Θόδωρος. Και συνήθιζε να το επαναλαμβάνει κάθε φορά, στους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Αστικού Τοπίου, ακόμα και στα πιο δύσκολα και αβέβαιης έκβασης εγχειρήματα.
Άραγε σε ό,τι έχει σχέση με τις Συναντήσεις του Αλέξανδρου έχει επαληθευτεί; Ο σπόρος έχει πέσει; Δύσκολη η απάντηση καθώς σήμερα τίποτα δεν είναι ορατό με ευκρίνεια. Στο ερώτημα ίσως δοθούν απαντήσεις στον διάλογο που θα αναπτυχθεί μετά τις εισηγήσεις των εκλεκτών μας καλεσμένων, τις τρεις αυτές ημέρες.
Αξίζουν οπωσδήποτε συγχαρητήρια στην CIBA, για την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει τη σημαντική αυτή Συνάντηση για τον δημόσιο χώρο, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπαθα θύματα της νεοελληνικής καταναλωτικής νοοτροπίας. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνάντησης και είθε τα συμπεράσματα της να συμβάλουν ώστε κάτι να αλλάξει, έστω και στο ελάχιστο.
Το θέμα μας: Μνήμη και Λήθη στον δημόσιο χώρο.
Σας καλώ λοιπόν, κλείνοντας τη μικρή αυτή εισαγωγή, να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, δύο στιγμιότυπα συνδεδεμένα με τη σχέση του Θόδωρου με αυτή τη μικρή αλλά πούσια σε συμβολισμούς, όπως ανέφερα παραπάνω, πλατείας:
Ακούστε πρώτα τον χαιρετισμό του Θόδωρου στη Δ' Συνάντηση Αλεξάνδρου στην οποία λόγω ενός ατυχήματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έναν χαιρετισμό που πιστεύω ότι μας στέλνει και σήμερα εδώ:
Αγαπητοί φίλοι
Είμαι νοερά μαζί σας.
Για τη συνέχεια της ζωντανής μας επικοινωνίας στον κοινό τόπο και τον κοινό χρόνο της συνάντησης στον Αλέξανδρο, στην κοινή αναζήτηση του μέτρου, του ρυθμού για ποιότητα ζωής, προσωπικής-κοινωνικής.
Αν συμβαίνει τούτη τη στιγμή τα λόγια μου αυτά να συνοδεύονται από το χαρακτηριστικό κελάηδισμα του γκιώνη, που κάπου εκεί κοντά ισοκρατεί, όπως κάθε χρονιά τις εκδηλώσεις στον Αλέξανδρο,
ας είναι σημάδι για να νοιώσουμε, το μέτρο, τον ρυθμό της ζωής.
Θόδωρος, γλύπτης.
Δείτε τώρα και το δεύτερο στιγμιότυπο, τρία λεπτά από δική του ομιλία στη Β' Συνάντηση το 2011 (video).
Εγώ, σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Θα ακολουθήσει ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος, γνώριμος από παλιά, μαζί με το Θόδωρο, πιστοί φίλοι και οι δύο του Αλέξανδρου και του Φηγός.
"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:
- ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
- Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr
-Cafe’ “Φηγός".
Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.
Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.
Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.
-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:
1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)
2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)
Επαφή
31080
Λευκάδα 6972214208 Αγγελική Σούνδια
6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου) info@fhgos.com