Επιχειρησιακό σχέδιο 2015-2019 - Διαβούλευση

2015-03-16 21:00

Προτάσεις Συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου “φηγός”

    Ο Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός», όπως είναι γνωστό από τις απόψεις και τις πρωτοβουλίες του τα τελευταία χρόνια, προτάσσει το πολιτισμικό στοιχείο σαν ζωογόνο πνεύμα και δημιουργική ύλη για κάθε παρέμβαση σε οποιοδήποτε πεδίο. Με δεδομένη τη θέση αυτή ο Σύλλογος μας θα αποφύγει να απαντήσει σχολαστικά στο ερωτηματολόγιο του Δήμου καθώς έτσι δεν θα ήταν δυνατό να διαφανεί η ουσία που διαπερνά την άποψη μας συνολικά.

    Ως συνέπεια της παραπάνω αρχής, εμείς καταθέτουμε στη διαβούλευση του Δήμου την πρόταση μας για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας, πρόταση που αναπτύξαμε και καταθέσαμε στην τοπική κοινωνία τον περασμένο Ιούλιο, στην Ε’ Συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο και  η οποία παραμένει ανοικτή και θα παραμένει ανοικτή, καθώς στην ευρεία θεώρηση της αφορά την ανάπτυξη της Λευκάδας συνολικά. Επίσης καταθέτουμε στη διαβούλευση τις προτάσεις μας για μία νέα πολιτική για τον Πολιτισμό, αυτές που έχουμε ήδη καταθέσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

    Από την ανάγνωση και των δύο αυτών προτάσεων (www.fhgos.com) μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι διαπερνώνται από το ίδιο πνεύμα, αυτό που περιγράφεται στην εισαγωγή του κειμένου. Θεωρούμε ότι οι δύο αυτές προτάσεις οι οποίες είναι συμπληρωματικές και αλληλοδιαπλεκόμενες  μπορούν ν’ αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση μιας ουσιαστικής πολιτικής για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της Λευκάδας.   

    Κρίνουμε σκόπιμο, τέλος, να επαναλάβουμε ορισμένες βασικές αρχές στις οποίες εμείς πιστεύουμε και από τις οποίες διαπνέεται η άποψη μας ,αυτές που με τις πρωτοβουλίες μας προσπαθούμε να τις κάνουμε γενικότερα αποδεκτές από την τοπική κοινωνία.

     -το όραμα μας για τον τόπο μας τη Λευκάδα, το οποίο για μας είναι αυτό που περιγράφεται στις δύο προτάσεις μας, είναι δική μας υπόθεση, υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, από μας εξαρτάται και σε μας πρέπει να αναφέρεται. Επαφίεται στη δική μας μέριμνα και φροντίδα, στις δικές μας ανησυχίες και στις δικές μας αγωνίες η διεκδίκηση του, έτσι ώστε ο τόπος μας  να εξασφαλίζει ποιότητες ζωής πρώτα και κύρια σε μας αλλά και στις επόμενες γενιές που θα ζήσουν σ’ αυτόν. Αν καταφέρουμε αυτό τότε είναι σίγουρο πως και οι ξένοι μας θα έρχονται για να απολαύσουν από τον τόπο μας τις ίδιες ποιότητες. Υπό την έννοια αυτή θεωρούμε πως δεν είναι σωστό να προβάλουμε ως όραμα για τον τόπο μας, να αποτελέσει «τόπο προορισμού» καθώς έτσι το όραμα μας αναφέρεται στους ξένους και όχι σε μας που είναι ο δικός μας τόπος. Το όραμα μας ξεκινάει από μας και καταλήγει σε μας και κατά δεύτερο λόγο αναφέρεται στους άλλους.

     -συνέπεια της προηγούμενης αρχής είναι η αρχή μας πως ο τουρισμός(κύρια πηγή εσόδων για το νησί) δεν μπορεί παρά να είναι, για μας, ένας τουρισμός με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα. Το ερώτημα για τον Πολιτισμό δεν τίθεται ,κατά τη γνώμη μας, για το πόσες και ποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Λευκάδα η πόσο μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα των χώρων πολιτισμού(χωρίς και αυτά να είναι αμελητέα),τίθεται κυρίως ως τρόπος συμπεριφοράς, νοοτροπίας και αντίληψης για την ποιότητα της ζωής μας και τα θέματα που μας αφορούν αλλά και ως έκφανση του έμπρακτου πολιτισμού, του πολιτισμού της καθημερινότητας μας.

     -χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας οποιοδήποτε όραμα είναι ανέφικτο. Για να υπάρξει όμως αποδοχή και ύστερα συμμετοχή πρέπει να υπάρξει καταρχήν όραμα και ύστερα η θέληση και ο τρόπος ώστε η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να εμπνεύσει την τοπική κοινωνία. Άρα παράλληλα με τη διαδικασία σύνταξης του προγράμματος πρέπει να αναζητηθεί και ο τρόπος προβολής του οράματος στο οποίο θα καταλήξουμε.  Η σχετική διαβούλευση και οι λαϊκές συνελεύσεις, ας μην γελιόμαστε, δεν επαρκούν. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο εμπνευσμένο ,πολύ πιο δημιουργικό, πολύ πιο κοπιαστικό και επίμονο.

    Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να επιδιώξει ώστε το όραμα για τον τόπο μας να είναι κοινό και αποδεκτό από ολόκληρη την κοινωνία της Λευκάδας. Το όραμα αυτό, είναι φυσικό, πως δεν μπορεί να αναφέρεται για την πραγματοποίηση του μόνο σε μία πενταετία. Με την έννοια αυτή εύλογο είναι ο σχεδιασμός να είναι μακροπρόθεσμος (20ετία), μεσοπρόθεσμος (5ετία) και βραχυπρόθεσμος (ετήσιος-τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός). Επομένως το 5ετές σχέδιο θα πρέπει να εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο, του οποίου ας υπάρχουν τουλάχιστον οι γενικές κατευθύνσεις.

     Ευχόμαστε στη Δημοτική Αρχή ευόδωση του στόχου της για την κατάρτιση ενός επιτυχημένου και αξιόλογου σχεδίου, ικανού να εμπνεύσει την τοπική κοινωνία, που θα εξασφαλίζει τις τύχες του τόπου και των ανθρώπων του, στο παρόν και το μέλλον. Εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα είμαστε αρωγοί.       

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
6972214208 Αγγελική Σούνδια
6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com